The Old Dairy

We were commissioned to provide the conversion of redundant buildings at a farm set within the lower edge of the outstanding Steep Hangars to provide residential accommodation and adjacent holiday letting.

The project buildings comprised of an Old Dairy with surrounding cow sheds and feed stores. Architects and engineers were engaged to produce working drawings to develop the theme within the approved permission.

Following Client’s approval of the scheme, work commenced to carefully remove the tin roof coverings and cattle byres. The internal floor levels were reduced to increase headroom and to allow the insertion of insulation to floors.

Refurbishment of wall and roofs followed using salvaged clamp bricks laid in soft lime mortar to walls, formation of vaulted roofs with green oak truss members to roofs clad with clay plain tiles to slopes.

New partitions and door and window openings were formed to create the accommodation as:- Residential – kitchen and family room, dining room, sitting room, garden room, cloakroom, hallway, utility room, study, bedroom and ensuite, master bedroom, dressing room and ensuite. Holiday Let – kitchen and family room, sitting room, hallway, cloakroom, 2 bedrooms with ensuites.

Retaining the appearance of the buildings, period louvre ventilators were formed to the ridges and dressed with lead.

The interiors of the building were heated with a Ground Source Heat Pump (GSHP) providing hpt water and UFH throughout the properties from a pipe network laid within the field slopes below.

The external doors and windows for this project utilised stock joinery to maintain cost controls for clients without affecting the enjoyment of the property.

Salvaged materials were used within the internal finishings to provide a comfortable and relaxed interior.

“The East Hampshire District Council Building Control Team has worked with Pegasus for over 30 years, providing the inspection service required to show compliance with The Building Regulations. During construction Pegasus keep us informed of progress and involve the Building Control Surveyor as early as possible where they foresee a problem or have concerns over achieving compliance. This co-operation, and the inclusion of Building Control as part of the construction team, reduces delays and allows for a smoother construction and completion process to the benefit of all parties, and in particular the client.” – The Building Control Team – East Hampshire District Council