Property by River Rother

Following a tender period, we were appointed main contractors to execute alterations and additions to a detached 2 story house constructed during the 1980 period.

The house and the fabric had been maintained to a high standard over the years, but now required some remodelling and updating to suit clients and family.

The project consisted of a single story rear addition to provide greater accommodation within the dining area, removal of a wall to the kitchen to enlarge the space to form a family room and a large kitchen together with alterations to the utility area and hall. At first floor level, walls were removed to form a new en-suite, dressing room and bedroom.

The property had been constructed within the grounds of a former mill and we encountered made ground below the new addition. Piling therefore, was the only solution to support the new construction and provide sufficient bearings to the heavy steel beams required to replace the walls removed. Modern piling with small rigs can achieve some remarkable results and we use piled foundations as part of our operations.

Sections of the house were sealed off to allow clients to remain in residence for part of the contract period to allow piling and steel insertions to be installed. However, during the final phases, vacation was essential to allow the works to proceed safely.

The electrical installation and heating system were replaced to meet current electrical standards with low energy fitments together with electrical ufh heating to bathrooms. The hot water capacity was increased to supply the new bathroom equipment. At ground floor level, ufh was installed to new floors using low temperature water technology to heat the floors.

Externally, the existing joinery was removed, openings enlarged or lowered to suit the new configurations, and replaced with beautifully engineered slimline aluminium doors & windows manufactured by ID systems in a grey finish.

Floors were laid to limestone throughout to the new floors and top lighting provided to the new dining room addition. The luxurious kitchen was supplied and fitted by a specialist company complete with natural stone work surfaces.

New rooms were decorated with colours from the Farrow and Ball range carefully complimenting the floors and fitments within each part of the house.

A challenging project at times for all, but a very happy ending.