Old Stables

We unearthed this property tucked away within the heart of Petworth. It had been the stables serving one of the  breweries in the town but had fallen into total neglect for many years.

The fabric of the property was in such a poor state that we had little option but to start again. We carefully dismantled the roof and walls and managed to salvage over 80 per cent of these materials.

The new foundations were piled with perimeter pile caps since the ground levels changed by over 1800mm within the centre of the building. Concrete reinforced walls were constructed below ground level to retain the perimeter adjacent ground.

We conserved the boundary wall to one side of the property which enclosed a small private path leading to other properties. The remainder of the wall enclosed the gardens on 3 sides to provide a fabulous walled garden with mature planting.

The house was constructed with salvaged materials from the Old Stables and walls were formed in a mixture of Bargate Stone and Natural Sandstone from local quarries. The first floor consisted of part stepped formations cloaked with tile hanging using Keymer clay tiles and lead work bays to a lantern roof to the Dining Room and the top floor landing.

Damp proofing measures were provided to the lower floors, new external joinery installed throughout and the interior finished with plain plaster to walls and ceilings.

Bespoke stairs formed the connection between the split floor levels and the interior was finished with period doors and joinery detailing.

Bathrooms and kitchens were fully fitted with appliances and units complete with floor and wall tiling in a range of limestone and timber floors.

New mechanical services installed to provide the latest of energy  saving requirements for heating and lighting.

Accomodation

GF – Hall, Cloakroom, Study, Kitchen and Dining room

FF – Family Bathroom, Hall, Bedroom, Master Bedroom and Ensuite.

A delightful property in the heart of the town with a secluded wall garden.

We   we did ensure that all the bricks and tiles were conserved and utilised in the reconstruction.