18th Century Farmhouse

We were engaged by clients to alter and enlarge the accommodation on both floors to provide a spacious kitchen with bedrooms above.

The existing extension was carefully dismantled and the roof tiles and sandstone walling cleaned and prepared for reuse. New foundations were formed and perimeter walls raised with salvaged sandstone laid and jointed in soft lime mortar. Additional supplies of sandstone were sourced from the Cowdray Estate which were dressed by hand to match.

Bespoke joinery was provided to match the existing openings, new roof slopes formed and lain with plain clay tiles compete with lead weatherings and bays.

Accommodation:  GF – Kitchen, Utility, Cloakroom and Entrance Hall.

FF – Bedrooms, Shower Room, Stairs and Hall

Partitions were formed to the ground floor and first floor to enlarge the kitchen, utility and bedrooms above. New bespoke stairs were constructed within the hall to form the new connections to the new addition with new oak flooring laid to the first floor.

The mechanical services were extended for the plumbing and electrical installations to serve the new shower room and kitchen.

The shower room and kitchens were fully installed with new fitments and floor & walls laid with lime stone.

The grounds were graded to the exterior to form a reduced level area to the front approach of the property. A new retaining wall was constructed and the terrace laid with salvaged york flagstones with steps leading to a gravel drive.